Nová výstava v múzeu priblíži choroby ľudstva od praveku až po súčasnosť

12.04.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 11. apríla (TASR) - Choroby sprevádzajúce ľudstvo od praveku až po súčasnosť budú hlavnou témou novej výstavy, ktorú sprístupnia verejnosti jej autori v priestoroch Vlastivedného múzea vo Vranove nad Topľou na sklonku tohto týždňa. Poznatky o rôznych druhoch ochorení budú na vystavovaných paneloch dopĺňať vo viacerých prípadoch aj informácie približujúce netradičné spôsoby ich liečby.
Spomínanú výstavu sprístupnia verejnosti vo vranovskej pobočke Vlastivedného múzea v piatok 13. apríla o 10.00 h. "Jej súčasťou budú fotografie, obrázky, interaktívne prvky, ako aj textové informácie o epidémiách, chorobách, spôsoboch ich liečby, ako aj významných lekároch z minulosti. Výstava bude mať v tejto súvislosti celosvetový, ale aj regionálny charakter," informovala TASR múzejná archeologička Ivana Malinková.
Časť výstavy bude podľa jej slov zameraná napríklad na cholerovú epidémiu, ktorá zasiahla východné Slovensko v prvej polovici 19. storočia a neskôr prepukla do cholerového povstania ľudí proti vrchnosti. "Našim návštevníkom priblížime aj informácie o morových epidémiách či epidémiách lepry," doplnila Malinková.
Na inštalovaných paneloch dostala podľa jej slov priestor aj mágia, ktorá bola úzko spätá s rôznymi liečebnými postupmi napríklad v dobe bronzovej. Archeológovia zaznamenali v tejto súvislosti vo vranovskom regióne nálezy modelov časti ľudských tiel, pričom išlo spravidla o nohy. Ľudia ich v minulosti zhotovovali pravdepodobne pre svoje božstvá, aby im pomohli s liečbou zranení, prípadne odstránením bolesti ich dolných končatín.
Výstava s názvom Choroby od praveku po súčasnosť prinesie informácie aj o prvých formách operácií z doby kamennej zaznamenaných v rôznych kútoch sveta. Sú známe pod názvom trepanácie a ich obsahom bolo odstraňovanie časti lebečnej kosti u ľudí. "Aj keď sa presne nevie, čo tým naši predkovia liečili, mnohí takéto zákroky prežili a nálezy lebiek vykazujú vo viacerých prípadoch znaky hojenia," uzavrela Malinková.
 

Vyberte región